17 Ocak 2009 Cumartesi

Çayyaş Olmadan Önce

28/7/2008

Çayyaş Olmadan Önce

Türkler kahveden cok çay i severler" deyince:

Hayal meyal hatirlamasak da, büyüklerimizden isitmisizdir;
Baska yerleri pek bilemem ama bizim Ege Ilcelerinde,eskiden pek cay içilmezmis.
Konuklara yaninda lokum, ya da tatli tabir edilen bergamot,(kebbat); turunc yada kayisi receli gibi tek tek alinabilen recel ve tatlı takımı bulunan islemeli örtülü bir tepside; Evde dibekte dovulmus, okkali taze kahveler ikram edilirmis.
Konuk nasil kahveyi tercih ediyorsa, sade, orta, sekerli....
Sonraciğima, sabahlari da kahvaltida simdiki gibi hergun cay icilmezmis. Daha cok sut, ihlamur,bazen sütlü cay, bazen de ''haydi bir kere cay yapalim'' diyerek
bahceden agac altindan toplanmiş gobulek'li çay. ( portakal, limon, turunc, bergamot gibi narenciye cicekli çay)
Dogrusu ya pek te eski olmadigini duşundugum; Turklerin Cayyas olma tarihini merak etmiyor degilim.

Eskiler ne demisler:


" Ehl-i keyfin keyfini ne tazeler?
Taze elden, taze pismis, taze kahve tazeler."


Çay dememisler, ama bende cayi tercih edenlerdenim o baska.

Semra Toprak



(Tatli takimi: zarf icindeki bir bardakta yariya kadar su;
kullanilmis recel kasigi ya da catali birakilacak, ortada
yine zarf icinde bir recellik ve öteki yaninda yine zarfta bir bardak daha, içinde kulllanilmamis temiz recel kasik ya da catallari.)

FREE Animations for your email - by IncrediMail! Click Here!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder