17 Ocak 2009 Cumartesi

Asena

Asena

Sevgili Mekan,
Gruba hareket ve keyif kattın. Hazarların yönetici sınıfı 'Açina' ile Türklerin çok önemsediği 'Asena' arasında ilginç bir ses uyumu var gibi (mi?)
Sevgiler.
Aydın

Sagol üstad,
Benim hakkımdaki tesbit ve görüşlerinize bende aynen katılıyorum.(şaka.. şaka..Gerçeği ise, beni heyecanlandırdı, mutlu etti. ÜSTADIM BENİM...)
Valla "AŞİNA, ASENA, A-ÇİNO, A-SHİH-NA(Çin'cesi), AÇİNA" kelime olarak aynı kökten geliyor Kelimenin başındakı "A"harfi arkaik mogolcada "asil", "soylu" "ÇİNO" ise "kurt" anlamına geliyor. Anlayacagın Kelimenin "pür"anlamı "SOYLU KURT" . Türçe si (bozulma yolu ile) "Asena" olmuş, Eski türkçede ş ile ç harfi arası bir ses olan sesi bulmak için latin alfabesi yetersiz kalınca frenk tarihçileri yahut sosyologları hatta türk ülaması da bazen "aşina" bazen "açina" demişler.
Sonuçta, Türk Hakanları PAGAN psikolojisiyle kendilerini kurtla bütünleştirdikleri "A-shih-na" kelimesi mogolca asıllı olsa anlamı türkçedir.
Altay insanlarındaki " hayvan ata kültü" nün bir sonucu, bir sürü "türeyiş" destanı oluşmuştur (Ergene-Kon, Oğuz,Manas,Altın göl,Alan goya vb).Hiç şaşmaz degişmeyen öge, kurt'tur (Ör:Göktürklerin demir dagları eritip çıktıkları "ergene-kon'da" türklere rehberlik eden kurt!un adı "ASENA'dır".
Cengiz'in sülalesinin adı "BURTE-ÇİNO" (yani BOZKURT'tur.) Oguzlarda türeyiş "GÖK-BÖRİ" (Yani "MAVİ KURT ve göksel- kutsal kurt anlamında gelir.

ĞÖKTÜRKLER Kanınıdan geldiklerine inandıkları "Asil Kurt'un" başını kendilerine bayrak yaptılar. Altından yapılmış kurt başlı tuğlar 7.ci yy.lı sonundan itibaren bir daha steplerde görünmedi. Ama inaniş ve kült diğer türk (kırgız,mogol, oguz, kıpçak Kabar-macar) hordalarında devam etti.
Alman ve fransız din adamlarının öykülerinde( MS.800.lerde) macarların(kabarlar) "kurtlar gibi uluyarak" yaptıgı cılgınca saldırıları anlatılır.
İşin tarihi başlangıcı ise (türk hakanlarının kurtla bütünleşmelerinin sosyolojik ve ekonomik nedenlerine girmiyelim.), Hun birliğinin dagılmasından sonra Bütün kuzey Çin'deki ( bozkır klanlarını hamur teknesinde yoguran) şıddetli kırılma döneminde oluşan etnos savaşçılarından küçük bir grup (çin kayıtları 500 aile diyo.)siyenpi-mogol hordası, Ülkenin türk kökenli tabgaçlar tarafından istilasına müteakip , gobi üzerinden kuzeye geçtiler.
İşte bu ailenin adı AŞİNA(açina) idi. Bazı tarihçiler ailenin degil, liderin adının bu oldugunu söylerler. Bu deneymli birlik, Altay eteklerinde türkçe konuşup gezen kum gibi bir türk kalabalıgının içine girdi.Türkleşti. Yönetici klan oldu. BUMİN'le başlayan bu büyük aile asırlar boyu türklere kaan yetiştirdiler.
Şimdi konumuza avdet edersek, Batı türk kaanlıgının zayıfladığı 600 lerde uluş sıkıntısı başlayınca, bir kısım türkler AÇİNA ogullarından gelen hanlarıyla birlikte Batıya areket edip aşagı volga çıgırı boyunca yerleştiler. Tıpkı 439 larda Altay eteklerine yerleşildiği gibi.

Türkler, özellikle "açina'lar"yeryüzüne yönetmek için geldiklerinden buradaki hun bulgar peçenek kalıntılarının, Hazarda mersin balıgı avlamalarınada karışmadıkları için hemen yönetici klan olarak kabül gördüler. Açina soylu kaanlarıyla gelen türklerde yönetimdeki becerilerini göstermede hiç gecikmediler.
Türk' lerin o tarihe kadar kurdukları en muhteşem uygar devletini kurdular.
Nasıl mı yahidi oldular?......

Mekan

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder