17 Ocak 2009 Cumartesi

Türkçe ve Türklük

Türkçe ve Türklük

Sevgili Mekan,
Çok ilginç bir gözlem Doğu Avrupa Yahudilerinin ( Eskenaziler) konuştuğu dilin Türkçe veya ona yakın bir dil olması. Bu konunun üstü kapatılmış bence ve kapatılma nedenlerini de düşünebilir insan:


1) Yahudilerde din/millet bağı ( ikisi aynı ve anadan geçiyor) kesindir ve hatta ırk özellikleri arasında birbirine yakın küçük gözler ve eğri burun diye de tarif edilirler . Kendilerini saf zanneden bir ırk 13. kabile olarak tanımlanan bir ilişkiyi elbette kabul etmek istemeyecektir. Doğan Avcıoğlu Türklerin Tarihi 1. Cildinde Hazar Hanlarının etraflarındaki çeşitli dinlerin sızmasından kurtulabilmek için Yahudiliği kendiliklerinden seçtiklerinden bahseder. Hahamlar onlara bu iş böyle olmaz diyememişler korkularından büyük ihtimalle.

2) Zamanında Karaman Türklerini siz Hıristiyansınız yani Rumsunuz diye Yunanistan'a gönderen zihniyetin ise bir kısım Türkün zamanında farklı bir dine geçip sonra gaz odalarını boylamalarını kabul etmesi mümkün değil zaten.

Eskenaziler ile Türkiye'ye Osmanlı döneminde İspanya'dan gelen Seferatlar farklı kültürde insanlar; bunu belirtmekte fayda var.

İşin ilginç yönü Doğu Avrupa'da böyle bir dini grup varken bizim kendi elimizle buna sünger çekmeye çalışmamız. Adamların İstanbul Türkçe'si ile konuşmalarını beklememek lazım ama Türkçe'nin herhangi bir diyalektini konuşmaları yeter bence ve Mekan anlaşmış onlarla.

Dil bir milleti belirleyen en önemli unsur kanımca.

Selam ve Saygılarımla
Çelik


Sevgili çelik,
Kadim dostum vesile ile sesini duymak beni mutlu etti.hele yazındaki peşin yargısız, araştırıcı üslubun tartışma konusunun da yöntemini belirledi.Mehaz olmadan söylenenler "ğörüş" ten öteye ğidemez.
Haklısın,özellikle türklerle ilgili kabul edilebilecek tek tanım dilbilimsel olanıdır. Bir tarihçi "TÜRK, TÜRKÇE KONUŞANDIR:" der.
Eger , türk diye sadece TC vatandaşı olana dersek ozaman türkçe konuştuklarını kabul ettigimiz halde siyasi nedenlerle rusya,çin avrupa ve ortadoguda yaşayan (Tatar,Başkurt, Çuvaş,Yakut, kırgız, özbek azeri , gagauz,karaim -hazarların torunları -rusyada bizim türkçe konuşmamıza şaşırıp "siz karaimceyi nasıl biliyorsunuz? Karaimceyi nerden öğrendiniz? diyen işte bu yahudi hazar torunları) gibi türk topluluklarını türk niteliğinden mahrum etmiş oluruz. ilmi olarakta yanlış olur.
Dil okadar önemlidirki ! Hazar kaanlıgına bağımlı olarak 680 yılına kadar kuzey rusyada yaşayan başkentleri "Bolgar" kenti olan( bu kent şimdiki kazan kentininbir kaç km. guneyindedir. - gidersen en eski türk yapımı camiyi burada görebilirsin.) bilahare 3 hordaya ayrılan ilk hordanın başında "İsperik yada Asparuk"adında hanları ile batıya kaçan 679 da tunayı geçerek şimdiki bulgaristana yerleşen ve vatanlarına tükçe isim veren , bizans için ürkütücü bir türk gücü haline gelen (881 deki saldırıda bulgar Hanı KURUM, Edirnede bizans ordusunu kılıçtan geçirir bizans imparotoru 1. NİKEPHOROS'u öldürüp, eski türk geleneklerine göre - 1300 yıl önce METEnin yaptıgı gibi- kafa tasından altın bir kadeh yapar)
Sonra Hanın vafttiz olup, 1.BORİS adını alan güney slavlarının konuştuğu bir slav lehçesini resmen kabül edip türkçeyi bırakan "BULGARLARI" kanları türk olsa bile , türk tarihinin ilgi alanına sokamayız. Ama hala tükçe konuşan hatta ibadetini türkçe yapan (Büyük ATA boştan yere ezanın türkçe okunmasını ve kuranın türkçe'ye çevrilmesini istememiş.) gagauzların, 800 yıl slav kalabalıkları arasında hristiyan olarak yaşadıkları halde türklüklerini kaybetmemesinin nedeni bu işte ( isa'ya latince veya bizansca değil, türkçe yakarmak)
Kafkas kırım don kaçkını eski hazar torunu türkler yahudi olmuşlar fakat ibranice konuşmamışlar kendi dilleri olan türkçeyi bırakmamışlar . Hatta 1111 de ( bu tarihten emin degilim toplantıdan eminim) deki toplantıya kadar türk kökenli yahudiler "talmud" da kabul etmiyorlardı.Yani tam türk tipi yahudilik!.. Bana kalırsa "eşkenazi ve "sefarat" arasındaki temel fark en azından başlangıçta bu idi.
Çok konuştum galiba çelik yine devam ederiz. dostum

Mekan



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder