4 Kasım 2009 Çarşamba

Kazgan ve Kavut Üzerine Üçleme



Sevgili
Vecdi SEVİG..
Büyük gurme..

Madem ki.
Söz
Bizim Anadolu'nun ..
kültürünün kaynagı olan...
"Oguzların..Yemek kültürü"nden açıldı..


Şimdi..
Bende..
Senin ehil oldugun
Bu konuda ..


Haddim olmayak..
O kitaptan okudugum bir "oguz yemegi"nin tarifini yazacagım..

Bu oguz yemeginin..
orjinal adı ..
"Oguz Kavudu"


Faruk Sümer Hocaya göre..
Oguzelinde (Aralın kuzey dogudu Sirideryanın kuzey stepleri..)
ve
Daha sonra İranda..
Kavut,
darı, yag ve şekerin bir ölçüde karıştırılmasıyla yapılan..
bir oguz yemegi..

Anadoluda ise..
kavut..
Kavrulmuş arpa ve ahlat kurusunun iyice ögütülmesiyle yapılıyor..

Kavuttan yiyen Prof. Sümer..
insanın bogulacak gibi oldugunu söylüyor..

Bu oguz yemeginin adı aynı zamanda..
Horasanda ve Kirmanda..
oguzların yagma yönteminin de adı olmuş..


"oguz kavudu yöntemi.."
sakladıkları paraları çıkarmaları için,
varlıklıların agızlarını toz toprakla doldurma yöntemi imiş..

Faruk Hoca.."Benzetme yerinde.." diyor..(Sh.124.)

Ustacım..
Tarif.. Hocadan..
Yapması senden..

Buyrun afiyet olsun..
Sevgiler..Saygılar ve Selamlar..

Mekan DEMİRKAYA















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder