4 Kasım 2009 Çarşamba

Armut ve Kavut Meselesi

Sevgili Servet..
 
Eh ben ne diyim şimdi..
araya
Bedri Rahmi'yi sokuşturup..
bizimde lafımızı bogazımızda bıraktın..
 
Elbette..
Armut taze olarak dişlenip yenilirse makbuldur..
herşeyin tazesinde oldugu gibi...
ancak..
11 yy.da..
atın sırtında hayatını geçiren..
Bu  dünyanın efendileri.. 
oguzlar 
taze armutu buldularda
dişlemekten mi imtina ettiler..
Zaten genelde..
buldukları da..
yabani armut yani ahlattı..
Armutu
Orta Asyadan beri biliyorlardı..
Tazesinide biliyorlardı..
Hatta
Yiyorlardı da..
ama..
herdaim
Tazesini bulmak
Çok zordu..
Buldukları da
Genellikle daglardaki.. 
yabani armuttu..(Ahlat..)
Zaten.. türkmen kadını ..
Yanında taşıdıgı ahlat kurusunu ögüterek..
Darıyı un haline getirerek..
Yani
darı ununa biraz tat katarak
çoluk çocuga yolluk olarak yediriyordu..
Arpa, bugday, bal ya da  şekeri buldugu zaman..
bu kez
ayrı malzeme ile
aynı karışımı yapıyordu....
En güzel kavut yapan ise.. Bana göre..
Sıvasın Gürün ilçesinin
Yuva ("Yıva".. oguzların 24 boyundan birinin adı) köyünden..
Milli boksörümüz..
Seyfi Tatarın Anasından dolayı
Büyük ninesi.. 
Türkmen kızı  ..
Melek Hanım..  (Kılıç) 
Kavutu..
Aynen..
1000 yıl önceki ninelerinin yaptıgı tarife göre yapardı..
 
Dedigin gibi kavutun asıl malzemesi ..
armut kurusudur..
 
Armut..
bu et obur taife için..
çok önemliydi..
hatta..
yerleşige geçtikleri yerlere  
"Ahlat"
adını verecek kadar önemliydi..
Armut..
bu neşeli insanları için..
o kadar önemli idiki..
 
 
bu yüzden..
dagdaki iyisini yedikleri için..
ayıları bile kıskanıyorlardı..
 
Armut deyip geçmiyelim..Sevgili SS..
 
Hiçbir topluluk 
armutun kıymetini
bu oguz türkleri kadar takdir etmemişlerdir..
Bunlara.. 
Ataları "oguz" olan.. 
Bedri Rahmi ve Tahir Göksoy ve dahi Şükrü Babacan da dahildir..
bir düşünsene..
hangi toplumda..
bizimki kadar armut üstüne türkü vardır..
malatyadan Selanige kadar..
Mesela..
armutu dişleyelim dibinde kışlayalım..malatya..
 
armut dalda kız  (Kirazda )bahçede Sallanır..(Erzurum..)
 
evlerinin önü armut agacı..
dökülmüş yapragı kalmış agacı.. iç anadolu..
 
ben armudu dişlerim yalelel yalelel..
sapını gümüşlerim.. yarelellim..(Selanik..)
 
Armut Agacı, armut agacı..Başında tacı..
Kalksın semah eylesin anaylan bacı.. (Turgutlu..)
 
armut dalda esniyor..
Birbirini besliyor..(Burdur)
 
Armuttan kayacagım 
sallan gel bakacagım..Zile..
 
Armut idin günden yarım yarıldı..
ah ne dedim kömür gözlüm darıldı..ankara
 
 
 Armudu alanda var..Sıvas..
 
Armut agacına yaslanmayın..
Yarim var diye güvenmeyin..(Malatya..)
 
Armut dalda dik durur..Sögüt-Geyve..
 
Armut dalda esniyor...
Dibinde yigit durur..(Burdur..) 
 
Ya işte böyle Sevgili  SS...
Armut diyip geçme.. lütfen..
 
 
Bu  demir  insanları..
yaşadıkları..
zorlu yaşam koşulları..   
hemen hemen her gıda maddesini  
Kurutmak (konserve etme) zorunda bırakıyordu....
 
Binlerce  yıl önce..
Sibiryanın Ren Geyigini..
Buzlu yeniseyin ve irtişin  balıgını
Peksimet üsülü kurutan..
 
Ya da..
bunları..
gömerek dondurup
ihtiyaç halinde çıkarıp yiyen.. 
"Yiyeceklerin hijyenik ortamda prezerve teknikleri..
Uzmanı
Bu insanlar için..
Armut da bir istisna... Olamazdı..!
 
 SS..
Sevgili Gurmemiz.. Büyük Şef.. Vecdi Ustanın ..
yazısında..
kendisini Van'lı olarak tanıtan bazılarının..
kurutmanın.. 
bir urartu yemegi oldugunu iddia ettikleri
(Dolayısıyla kendilerinide urartulu olarak göstermeye çalıştıkları )
kaydedilmiş..
 
Bu son yıllarda..
Kadavra kültürleri hortlatıp..
Kendilerini (mevcudu kalmamış) etnik gruplara sokup..
yeni geçmişler yaratmaya çalışan..
ne idügü kendinden menkul..
bir tuhaf kesim türedigini  görüyorum..
Bu yeni moda hakkında da da bir kaç laf edecegim..
ama
yer kalmadı..
başka sefere inşallah.. 
 
Şimdilik ..
Hoşçakal..
Dostum..
 
Sevgiler Saygılar ve Selamlar..
Mekan DEMİRKAYA
FREE Animations for your email - by IncrediMail! Click Here!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder