Sevgili Servet.. Eh ben ne diyim şimdi.. araya Bedri Rahmi'yi sokuşturup.. bizimde lafımızı bogazımızda bıraktın.. Elbette.. Armut taze olarak dişlenip yenilirse makbuldur.. herşeyin tazesinde oldugu gibi... ancak.. 11 yy.da.. atın sırtında hayatını geçiren.. Bu dünyanın efendileri.. oguzlar taze armutu buldularda dişlemekten mi imtina ettiler.. Zaten genelde.. buldukları da.. yabani armut yani ahlattı.. Armutu Orta Asyadan beri biliyorlardı. Tazesinide biliyorlardı. Hatta Yiyorlardı da.. ama.. herdaim Tazesini bulmak Çok zordu.. Buldukları da Genellikle daglardaki.. yabani armuttu..(Ahlat. Zaten.. türkmen kadını .. Yanında taşıdıgı ahlat kurusunu ögüterek.. Darıyı un haline getirerek.. Yani darı ununa biraz tat katarak çoluk çocuga yolluk olarak yediriyordu. Arpa, bugday, bal ya da şekeri buldugu zaman.. bu kez ayrı malzeme ile aynı karışımı yapıyordu.... En güzel kavut yapan ise.. Bana göre.. Sıvasın Gürün ilçesinin Yuva ("Yıva".. oguzların 24 boyundan birinin adı) köyünden.. Milli boksörümüz.. Seyfi Tatarın Anasından dolayı Büyük ninesi.. Türkmen kızı .. Melek Hanım.. (Kılıç) Kavutu.. Aynen.. 1000 yıl önceki ninelerinin yaptıgı tarife göre yapardı.. Dedigin gibi kavutun asıl malzemesi .. armut kurusudur.. Armut.. bu et obur taife için.. çok önemliydi.. hatta.. yerleşige geçtikleri yerlere "Ahlat" adını verecek kadar önemliydi.. Armut.. bu neşeli insanları için.. o kadar önemli idiki.. bu yüzden.. dagdaki iyisini yedikleri için.. ayıları bile kıskanıyorlardı Armut deyip geçmiyelim..Sevgili SS.. Hiçbir topluluk armutun kıymetini bu oguz türkleri kadar takdir etmemişlerdir. Bunlara.. Ataları "oguz" olan.. Bedri Rahmi ve Tahir Göksoy ve dahi Şükrü Babacan da dahildir.. bir düşünsene.. hangi toplumda.. bizimki kadar armut üstüne türkü vardır.. malatyadan Selanige kadar.. Mesela.. armutu dişleyelim dibinde kışlayalım..malatya. armut dalda kız (Kirazda )bahçede Sallanır..(Erzurum. evlerinin önü armut agacı.. dökülmüş yapragı kalmış agacı.. iç anadolu.. ben armudu dişlerim yalelel yalelel.. sapını gümüşlerim.. yarelellim.. Armut Agacı, armut agacı..Başında tacı.. Kalksın semah eylesin anaylan bacı.. (Turgutlu..) armut dalda esniyor.. Birbirini besliyor..(Burdur) Armuttan kayacagım sallan gel bakacagım..Zile. Armut idin günden yarım yarıldı.. ah ne dedim kömür gözlüm darıldı..ankara Armudu alanda var..Sıvas.. Armut agacına yaslanmayın.. Yarim var diye güvenmeyin..( Armut dalda dik durur..Sögüt-Geyve. Armut dalda esniyor... Dibinde yigit durur..(Burdur. Ya işte böyle Sevgili SS... Armut diyip geçme.. lütfen.. Bu demir insanları.. yaşadıkları.. zorlu yaşam koşulları.. hemen hemen her gıda maddesini Kurutmak (konserve etme) zorunda bırakıyordu... Binlerce yıl önce.. Sibiryanın Ren Geyigini.. Buzlu yeniseyin ve irtişin balıgını Peksimet üsülü kurutan.. Ya da.. bunları.. gömerek dondurup ihtiyaç halinde çıkarıp yiyen.. "Yiyeceklerin hijyenik ortamda prezerve teknikleri.. Uzmanı Bu insanlar için.. Armut da bir istisna... Olamazdı..! SS.. Sevgili Gurmemiz.. Büyük Şef.. Vecdi Ustanın .. yazısında.. kendisini Van'lı olarak tanıtan bazılarının.. kurutmanın.. bir urartu yemegi oldugunu iddia ettikleri (Dolayısıyla kendilerinide urartulu olarak göstermeye çalıştıkları ) kaydedilmiş.. Bu son yıllarda.. Kadavra kültürleri hortlatıp.. Kendilerini (mevcudu kalmamış) etnik gruplara sokup.. yeni geçmişler yaratmaya çalışan.. ne idügü kendinden menkul.. bir tuhaf kesim türedigini görüyorum.. Bu yeni moda hakkında da da bir kaç laf edecegim.. ama yer kalmadı.. başka sefere inşallah.. Şimdilik .. Hoşçakal.. Dostum.. Sevgiler Saygılar ve Selamlar.. Mekan DEMİRKAYA | ||
|
4 Kasım 2009 Çarşamba
Armut ve Kavut Meselesi
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder