9 Mayıs 2009 Cumartesi

Günün Şarkısı ve Hikayesi-Ömrüm Seni Sevmekle



Sevgili arkadaşlarım,
Dün Yeditepe Üniversitesinde verilen bir Türk Müziği Konserine dinleyici olarak katıldım. Ataşehir gönüllüleri amatör korosunun icra ettiği parçaların tamamı Yesari Asım Arsoydan seçilmiş ve konser bir nevi anma gecesi şekline dönüştürülmüştü. Koro yanında solo icraların da yeraldığı bu konserde, Yesari Asım Arsoyun hayat öyküsü kısaca verildi. Balkan harbinin,Drama'dan İstanbul'a göçe zorladığı çilekeş Türk halkının bir parçası olarak çocuk yaşlarda İstanbula geliş, 1962 yılına kadar süren bir yaşam ve 300 den fazla beste. Birçoğu çok iyi bildiğimiz şarkılar.
Anlatıda, Yesari Asımın çok ağdalı bir osmanlıca ile konuştuğu belirtilirken, tamamına yakını kendisine ait olan şarkı güftelerini ise temiz bir Türkçe ve aruz vezninde yazıldığı ifade edildi.
Güftesi başkasına ait olan az sayıda eserinden biride; ''Ömrüm seni sevmekle nihayet bulacaktır..'' isimli şarkısıdır. Bu şarkı, Yesari Asım beyin ilk çıkış yaptığı, zamanında çok ünlenip, dinleme rekorları kıran bir eserdir. Aynı zamanda, Yesari Asımı hayat mücadelesinden çekip , sadece müzikle uğraşmasını sağlayacak maddi ortamı yaratan bestesidir.
Eserin bir özelliği de, şiirin Fıtnat hanım tarafında Yesari Asım Arsoy için yazildiği ve Fıtnat hanımla üstad arasında bir gönül beraberliği olduğu söylentilerinin şarkıyla birlikte gündeme gelmesidir.
Bu konu kendisine, yıllar sonra sorulduğunda, cevabı; ''Evet o hanımefendi ile bir gönül ihtilalimiz olmuştur.'' şeklindedir. Bu ifadeden de anlaşılacağı gibi Yesari Asım Arsoy Osmanlıcadan hiç vazgeçmemiştir.
Şimdi, hikayesini yeni öğrendiğim bu şarkının sözlerin okuyup bir yandanda dinleyelim.

ömrüm seni sevmekle nihayet bulacaktır,
yalnız senin aşkın ile ruhum solacaktır.
son darbe-i kalbim yine ismin olacaktır

Hoşcakalın, selam ve sevgilerimle...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder